I b.e.l.i.e.v.e

When you’re searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He’s always close to you

He’s the one who knows you best
He knows what’s in your heart
You’ll find your peace at last
If you just have faith in Him

You’re always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I’ll follow you no matter what
My biggest wish is to see you one day

Chorus:
I believe
I believe
Do you believe, oh do you believe?

Coz I believe
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would he hurt anything
He was a mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings

You’re always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I’ll follow you no matter what
If God wills we’ll meet one day

Chorus

If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through

I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace

Chorus

I believe I believe, I believe I believe

———

Lyrics: Maher Zain, Bara Kherigi & Irfan Makki
Melody: Irfan Makki & Maher Zain
Arrangement: Maher Zain
Video Directed by: Lena Khan

Allah pasti akan berikan hadiahNya. Jika kita bersabar, jika kita sentiasa solat dan memohon dariNya. Dan Allah pasti akan berikan sentuhan-sentuhanNya, kekuatan-kekuatanNya, yang datang dari arah yang tak disangkakan. Kerana dunia realiti inilah, dunia ujian. Dunia pembuktian. Bukan dunia ideal kita. PERCAYALAH!

Advertisements

Spring

Falling in love is like springtime. We feel as though we will be happy forever. We cannot imagine not loving others, especially our mom and our partner. Of course, we love Allah first. It is a time of innocence. Love seems eternal. Everything is perfect and works effortlessly – it’s Magic. We beautifully dance together in harmony and rejoice our good fortune.

Say bye-bye to negative perception, less-benefit debate, sick heart, backbiting ukhuwwah and gloomy winter.

and Hi Sun (Hi Love) !

=)

Allahuma nawwir qulubana bi nuri hidayatika,

kama nawwartal ardha bi nuri shamsika

abadan abada…

Semoga Allah reda…

Bismillah Ar-Rahmaan Ar-Raheem.

Assalamu’alaykum warahmatullahi wabarakaatuh,

Lama sekali rasanya kita tidak bertegur sapa, kan?

Semoga kita terus saling bertemu dalam doa-doa rabithah kita saban pagi dan petang.

Sejujurnya hati ini sangat rindu pada kalian, namun menantikan batas waktu untuk bersua dan menjalin ukhwah ketika medan bergelut ini begitu menggamit sekali. Afwan ya sahibah fillah, semoga suatu hari kita boleh bertemu mata dan memeluk hangat kasih sayang terbina di atas jalan dakwah ini.

Hari ini ana mahu berkongsi sepotong ayat dari al Quran, buat tatapan kita bersama-sama.

“Barangsiapa menghendaki keuntungan akhirat akan Kami tambahkan keuntungan itu baginya, dan barangsiapa menghendaki keuntungan di dunia Kami berikan kepadanya sebahagian darinya(keuntungan dunia), tetapi dia tidak akan mendapat bagian di akhirat.” (As Syura: 20)

In Team dan Raihan kata,

Ujian adalah tarbiyyah dari Allah

apakah kita kan sabar?

ataupun sebaliknya…

Kesenangan yang datang selepas kesusahan

Semuanya adalah nikmat dari Tuhan…

Allahuakbar. Susah bukan untuk benar-benar menghidupkan hakikat ini didalam hati? Terutama dalam waktu-waktu sukar dan jerih. Kadang-kadang kita tidak mampu untuk menolak fitrah bahawa kita tetap juga merasa sukar meskipun kita telah berusaha mengatasinya. Bukanlah kita manusia kalau kehidupan kita sempurna saja. Perlu ada jatuh bangunnya, perlu ada tawa dan tangisnya, perlu ada exam dan resultnya. Itulah kehidupan dunia. Semalam menangis, hari ini mungkin ketawa.

Kadang-kadang insensitivity dan inability to response correctly kepada nikmat-nikmat dari Allah menyebabkan kita merasakan bahawa kesusahan yang kita dapat itu lebih besar daripada kesenangan yang sedia ada. Lantas kita mula berkira-kira air-air mata yang kita titiskan seolah-olah Allah tidak mendengar doa kita. Tapi jangan sampai tidak memberi hak kepada hati. Apa guna Allah beri hati kalau kita refuse untuk merasai perasaan-perasaan seorang manusia. Kitalah yang perlu meletakkan sempadan-sempadan kepada perasaan-perasaan tersebut seperti mana Allah sempadankan nikmat syurga Adam dan Hawa dengan meletakkan syarat agar tidak mendekati pohon khuldi.

Seperti mana Adam dan Hawa diizinkan untuk bergembira di taman-taman syurga, makan apa sahaja yang berkenan di hati, berbuat apa sahaja yang diingini asalkan saja mereka tidak mendekati sang Khuldi. Begitulah juga kita. Kalau mahu sedih, sedihlah. Kalau mahu gembira, gembiralah. Kalau mahu berbuat sesuatu, lakukanlah! Asalkan jangan dekati sesuatu yang Allah larang.

Tapi hakikat tidak selalunya semudah itu. Tidak semua sempadan di hati ini jelas kelihatan. Ada waktunya kita manusia, hanya tersedar batasan kita, setelah terlanjur melangkaui sempadan perasaan tersebut. Selepas marah, baru tersedar kesilapan diri. Selepas bersedih dan bersangka buruk pada sesuatu ujian Allah, baru ternampak hikmahnya. Selepas kehilangan nikmat-nikmatNya, barulah terasa kasih sayangNya… bukankah selalunya begitu?

Mungkin ana perlu lebih banyak bermuhasabah. Ighfirly ya Allah, ana faqir ilayka!

Kerana mahu meninggalkan dunia ini kelak dengan sebuah ketenangan dan kepuasan. Bahawa kehidupan dunia ini telah kita laksanakan dengan penuh kemanusiaan. Semoga Allah redha.

Saling mendoakan moga kesejahteraan milik bersama. Salam sayang, semoga Allah memberikan yang terbaik dalam setiap langkah kita demi mencapai reda-Nya semata.

Melangkah jauh

Bismillah ArRahmaan ArRaheem,

Assalamu’alaykum warahmatullahi wabarakaatuh,

 

Alhamdulillahi Rabbal ‘Alameen, segala puji dan syukur hanya kepada Allah swt. Alhamdulillah ‘ala kulli hal. Masih diberi nikmat peningkatan umur, masih dikekal nikmat Islam & Iman. Ana doakan semoga sahabat seperjuangan juga sentiasa dirahmati Allah swt, dikurniakan ketenangan dan kebahagiaan dalam meniti kehidupan.

Alhamdulillah, di ambang Awal Muharam tiba, semuanya dipermudahkan Allah. Hati yang selalu dibajai dengan kesabaran dan kesyukuran membuahkan ilmu dan amal yang menyejukkan jiwa. Alhamdulillahi Rabbal ‘Alameen. Terasa dekatnya hidayah Allah buat jiwa yang dahagakan kasih sayang-Nya. Alhamdulillah. Allah ArRahmaan ArRaheem sentiasa mencukupkan setiap yang dirasakan sedikit cuma. Subhanallah. Indeed, thank you Allah for everything! I’m blessed.

Coretan kali ini buat tatapan sahabat2 yang dikasihi,

Ana sekarang di penghujung bahagian Public Health, satu department yang agak lengang dan tidak begitu memenatkan atau kata lainnya tidak ‘busy/hectic’ seperti department lain. No oncall. Alhamdulillah. 🙂 Untuk lulus di bahagian ini harus melepasi ujian dengan 3 orang penguji/examiners. Alhamdulillah, aturan Allah begitu indah dan cantik. Doktor yang menguji ana ialah 1 perempuan dan 2 lelaki. Doktor yang perempuan ni  agak ‘strict’ dalam ujiannya, and most of people say ‘be careful and study smart to get exam with her’ mode when i asked how to deal with her. And alhamdulillah yesterday, i’m done with her! 😀 . Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar! Thanks to other friends yang sangat membantu untuk dapat markah yang baik, 90%.  Syukur alhamdulillah. I think i didn’t help that much but alhamdulillah we all did it great. Hehe. 🙂 Tinggal lagi 2 penguji untuk dihadapi. Semoga Allah permudahkan jalannya juga. InsyaAllah. Doakan ana ya sahabat2. Even public health ni macam biasa2 je tapi impactnya sangat besar dalam dunia kesihatan.

Doktor perempuan yang menguji ana ni ialah ex-Melbourne Univ postgraduate. She just came back here early 2008  if i’m not mistaken. See how she can be so full of manner and strictly like they said? :). Horizon of her thinking and way seeing things are widened by being outside Ind*nesia and i enjoyed myself talk and hear  to her stories. When she told us the Melbourne stories, they remind me of my dear friends down there. Oh, I miss you dear sisters!

Public Health atau Kesihatan Masyarakat ialah ilmu yang mengkaji distribusi  penyakit dan determinan-determinan tentang suatu penyakit serta faktor-faktor yang menyebabkan penyakit itu terjadi. Ada epidemiology, surveillance and etc. Bila berada dalam horizon kesihatan masyarakat ni, kita akan membuka mata seluasnya melihat begitu banyak masyarakat yang mempunyai tahap pengetahuan yang berbeza tentang sesuatu penyakit dan cara mereka menghadapinya. Ada orang yang cukup bagus tentang ilmu kesehatan dan kebersihan, ada yang kurang malah tidak tahu.

Seperti kata doktor penguji perempuan tersebut, ‘ This field made us down to earth, we know people from the very low level and top level and what makes they difference and it will sparks us to behave well no matter who are we…’ lebih kurang macam tu la ayatnya but she’s not speaking english all the time. 🙂

Ini mengesankan ana. Indeed. Kita berbicara tentang whole thing, dunia kesihatan tidak hanya melibatkan pesakit yang kaya dan mampu untuk melakukan pembedahan yang mahal2 seperti memakai ‘cincin’ di pembuluh darah ke jantung and etc, dr can suggest option that costly to patient but how many patient can afford that actually? Terdapat begitu ramai pesakit yang miskin dan hanya cukup makan, apatah lagi di negara ini yang semuanya harus dibayar oleh pesakit termasuklah jarum dan cairan infuse! See how grateful people at Malaysia, they don’t have to think how much infuse set cost them.

I can’t say much the environment at Malaysia but here, the specialists (doktor pakar) a bit different. Suasananya terasa sekali apabila kalian berada di dekat horizon specialists, you just have to stand still. Most of them humble but mostly a bit ‘feel good’ with themselves. Respect for them actually didn’t come from the heart, it is an obligation, like a hidden rule, you just have to respect… hehe. Kadang-kadang tengok muka doktor2 pangkat bawah ni kesian pun ada, tertunduk-tunduk macam hormat sangat2 la kat specialist tu. Taktahu hormat atas dasar apa! oh, sungguh kesian! Yes i know, we have to respect but cara mereka respect ni kadang-kadang terlebih-lebih.  Sepertinya terlalu memuja, bukan pada kebiasaannya. Di negara ini, mereka begitu mementingkan status dan darjat. Banyak faktor X yang boleh mempengaruhi hidup anda di sini. Jika anda adalah anak orang kenamaan dan berduit, you’ll be highlighted and mostly you can do whatever you want,  like one of my friend said, “everything is possible in Ind*nesia!”.  Sungguh mendalam maknanya duhai sahabat. Wallahu’alam.

Sesungguhnya muhasabah berada di bahagian Public Health ini begitu banyak. Biarpun muhasabahnya bukan ke arah medicine evidence-based tapi lebih ke arah medicine attitude-based-to-be, ana tetap bersyukur kepada Allah swt kerana membuka mata, hati dan fikiran untuk melihat lebih jauh dan tidak memandang remeh kepada perkara kecil, bi iznillah. Terima kasih dan sejuta penghargaan kepada sahabat2 yang bersama-sama mengharungi bahagian ini iaitu Azzahra dan Intan. Both of you are just wonderful friends and  beautifully color my life, kalau tak memang akan jadi macam sesetengah yang mereka cakap tentang Public Health ni kan! 😛 . Semoga Allah menjadikan kita doktor yang solehah dan berakhlak mulia, melebihkan akhirat dan insyaAllah dunia akan mengiringi bersama. InsyaAllah. Alhamdulillah ya Allah. I’m truly blessed. 😀

 

Ya Tuhan kami, berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempunakanlah petunjuk yang lurus bagi kami dalam urusan kami…[18:10]

 

I want to share with you this things from a wonderful friend. May it helps you to be a smart and skillful one! InsyaAllah. Enjoy!

May Allah swt, The One that we live for always be with us, insyaAllah. 🙂

 

Wallahu’alam.

 

STUDY SKILLS

  1. Find your own quiet place where you can concentrate on your homework.
  2. Sit in a comfortable chair (not too comfortable, though or you could end up asleep).
  3. Avoid distractions like the TV and try to ignore the telephone. Your friends can leave a message!
  4. Play quiet background music. It might help you stay focused.
  5. Study with a friend or a group of friends. Compare notes and ask each other questions.
  6. Know your learning style and study in a way that best matches it.
  7. Take short but frequent breaks.
  8. Relate what you’re studying to things you already know. This helps you remember information more easily.
  9. Start with the most difficult tasks or assignments to focus maximum brainpower on the toughies. Then move on to the easier tasks.
  10. Plan to spend more time (not less) on the subjects that are harder for you.
  11. Focus on the quality of your study time. It’s much more important than the quantity.
  12. Get into the habit of studying every day.
  13. Determine your best study time and plan to study at that time every day.
  14. Think of homework as practice, not work. It takes practice to get better at sports or music or cheerleading. School is the same.
  15. Ask questions if you’re not sure about something. Asking questions is one of the most effective ways we learn!
  16. After each study session, try to recall the main points and as many details as possible.
  17. Reward yourself when you’re done. Plan a fun activity or just relax.

ORGANIZATIONAL SKILLS

  1. Use outlines, charts, or flashcards to help you organize and learn new material. You’ll be reviewing the material as you make these tools. And, you’ll have them to use later when it’s time to study for tests.
  2. Create a planner to keep track of homework assignments, tests, and projects. Write in your planner every day so it becomes a habit!
  3. Organize your notes and homework assignments by subject in separate notebooks and folders.
  4. Keep a “To Do” list. Write down things you need to do. Then decide what you need to get done right away and what can wait until later.

TIME MANAGEMENT SKILLS

  1. Plan ahead and stick to a schedule.
  2. Decide what you want to accomplish and how long you will spend on each subject or assignment.
  3. Break your workload down into manageable chunks.
  4. Don’t procrastinate (that’s a big word that means putting things off).
  5. Be aware of things that distract you or waste your time, and keep them to a minimum.

TEST TAKING SKILLS

  1. Ask what type of test you’ll be taking (essay, multiple choice, true/ false, matching, etc.). It’s likely that test questions will be similar to homework you have done.
  2. Don’t cram. It’s OK to spend extra time studying but don’t try to learn everything in one night.
  3. Get plenty of rest the night before test day.
  4. Don’t panic. If a question is too hard, skip it and come back to it later.

NOTE TAKING SKILLS

  1. Focus on the main ideas. Don’t try to write down everything the teacher says.
  2. Use your own words.
  3. Keep your notes organized. They will be as important as the textbook.
  4. Review your notes every day. This will make things easier to remember when it’s time to study for the test.

STRESS MANAGEMENT SKILLS

  1. Don’t sweat the small stuff. Prioritize your activities and focus on the most important ones.
  2. Exercise. It takes your mind off things that are bothering you.
  3. Take care of yourself. Eat right and get enough sleep.
  4. Avoid drugs and alcohol. They do not reduce stress—they hide it.

 

 

Wassalam.

Motivational Quotes

Bismillah ArRahmaan ArRaheem,

Assalamu’alaykum warahmatullahi wa barakaatuh,

Kaifahalukum people? May everyone always under blessing of Allah swt. Just a quick note … 🙂

May this entry brighten up your day, insyaAllah.

 

 

Dear friend, we just need to adopt the islamic path in our life.

May Allah swt, The One that we love always be with us! Ameen, insyaAllah.

 

Loads of  love,

Maisarah Shukri. 😀

My Beautiful Life

Bismillah Ar Rahmaan Ar Raheem,

Assalamu’alaykum warahmatullahi wa barakaatuh,

It’s been a while since my last posting… Alhamdulillah, now theres some time to write something here. A lots of things happened and its really a beautiful life with colorful marks. Afwan,  I just don’t have the opportunity and time to share and save the memories written somewhere here. Afwan for those who’ve been waiting for so long!

Alhamdulillah tsummal hamdulillah… Allah forgive me when I whine…


Sekarang ana sudah berada dalam posting pertama untuk final year insyaAllah. Pejam celik, pejam celik, sudah setahun lebih ana jadi coas ye di sini. Alhamdulillah, sungguh terasa betapa Allah permudahkan segala urusan di sini. Memang ada masanya semangat merudum jatuh, jadi tertekan dengan kerja dan mudah menangis even small matter. Bila hari-hari sugul ini tiba, biasanya ana lebih banyak mendiamkan diri dan muhasabah diri, kita perlukan masa untuk bersendiri dan sentiasa betulkan niat dalam melakukan sesuatu perkara. Every single thing boleh buat hati berbolak-balik, semoga Allah tetap thabatkan hati ini untuk sentiasa memilih jalan kebaikan. Ameen! Kadang2 tu rasa juga nak pergi terbang pulau lain kira je macam refreshkan diri balik la. Medic student need fresh air! 😀

Orang kata, kalau ada teman susah dan senang, kita boleh bercerita dan berkongsi segalanya dengan mereka. Alhamdulillah, Allah kurniakan begitu banyak rafiq yang boleh di ajak untuk berbicara dari hati ke hati, mengingatkan hakikat seorang hamba dan khalifatullah. Jika jauh, kita boleh ym kan, jika dekat boleh pergi rumah dia. Alhamdulillah memang antara nikmat yang kena selalu disyukuri adalah sahabat sejati yang mengingatkan kita kepada Allah swt. Kala gembira dia mengingatkan untuk mensyukuri, kala sedih dia mengingatkan untuk tetap sabar dan tenang. Alhamdulillah. Dear akhawat fillah, you knows when you’ve been there for me, syukran jazilan. Semoga Allah merahmati ukhwah di jalan dakwah dan tarbiyah ini, ameen, insyaAllah. uhibbukum fillah abadan abada. 🙂

Ana sudah banyak berhutang cerita dan perkembangan tentang dunia clinical students di sini sejak di posting Radiology lagi. Semakin lama semakin kurang ana menulis sedangkan ketika posting Radiology dulu, tidaklah sibuk sangat seperti di bagian Anak dan Interna awal-awal dulu. Maaf sangat2 sahabat-sahabat yang dikasihi.

Sekarang ana sudah di fasa kedua clinical years. Department yang ada lebih mencabar dan memerlukan ketabahan tingkat tinggi. We have Public Health (dept ana sekarang), ENT, Ortho, Surgery, Forensics, Eye, Obgyn, Cardio dan Anaest. Hanya kepada Allah disandarkan segala pengharapan dan keyakinan. Jadi doktor bukan kerja senang, jadi zaman belajar pun kena bersungguh-sungguh untuk jadi doktor yang luar dari kebiasaan! Bi iznillah.

Disebabkan tahun lepas memang ana dan sahabat struggle selesaikan dulu fasa pertama coas ni baru rehat sekejap, jadi untuk bagian Public Health di  fasa kedua ni kami decided untuk take a rest di Malaysia. 🙂 So we’ve been home for about two weeks. Alhamdulillah, refreshing and calming down. Settled down few things before starting our busy year 2011 ahead. Alhamdulillah, rasanya sokongan dan dorongan dari big family members dan sahabat2 dekat serta jauh memang begitu mengujakan. Alhamdulillah ya Allah for this blessing! Jadikanlah kami hamba yang bersyukur untuk setiap kurniaan-Mu, ameen!

Esok dan lusa cuti untuk Raya Aidil Adha. Sejak belajar medic ni memang tak pernah sambut Aidil Adha di Malaysia lagi. Semoga hadir harinya nanti, insyaAllah. Tadi jam 6 petang di sini, jemaah haji di Mekah sudah mulakan ibadah wukuf, tiba-tiba hati kecil jadi sangat syahdu… Ya Allah tak pernah rasa kerinduan sebegini untuk bersama mereka mengharap pengampunan dari-Mu, mengharap kesabaran, mengharap diteguhkan pendirianku. Ya Allah izinkan hambamu yang kerdil ini ke sana Ya Allah. Mudahkanlah bagiku. Tolonglah daku ya Allah. Ameen.

Selamat Hari Raya Aidil Adha. Semoga pengorbanan di sebalik peristiwa Ibrahim a.s dan Ismail a.s, jua ketabahan dan kesabaran Siti Hajar dihayati dengan iman yang mekar kepada Allah swt.

Ya Allah, berikan kami kekuatan untuk dihimpunkan dalam rahmah dan redha-Mu. Ameen. 🙂


This is sooo cute!

Wallahu’alam.

Wassalam.

Sabar itu Mahar

Bismillah Ar Rahmaan Ar Raheem,

Assalamu’alaykum warahmatullahi wabarakaatuh,

Alhamdulillahi Rabbal ‘Alameen, segala puji dan syukur hanya kepada Allah swt, alhamdulillah atas segala nikmat iman dan islam yang Allah kurniakan hingga ke detik ini. Tanpa nikmat iman dan islam tiadalah bermakna kehidupan seharian di alam fatamorgana ini.  Semoga kasih sayang Allah swt sentiasa melimpah ke atas kita semua.  Dengan kedatangan ramadhan, menimbun rahmat dan keampunan Allah swt untuk hamba-Nya yang sentiasa berusaha menjadi mukmin yang bertaqwa. Mudah-mudahan juga Allah swt sentiasa menetapkan hati kita di atas jalan-jalan tarbiyah kerana sesungguhnya proses ini proses yang panjang, yang berliku di mana tidak ramai manusia yang sanggup bersabar dengannya. Semoga Allah tetapkan hati kita untuk cinta pada tarbiyah harkiyah ini…insyaAllah.

Apa khabar sahabat-sahabat yang dikasihi Allah swt? lamanya ana menyepi dan membiarkan blog ini bersawang ya… afwan jiddan, keterbatasan internet dalam 2-3 bulan ditambah dengan siklus clinical year merupakan cabaran yang harus ditempa. Alhamdulillah ada hikmahnya dengan cabaran yang Allah hadirkan. Proses tarbiyah dan  muhasabah yang panjang, semoga Allah hadirkan kekuatan dan ketenangan bersamanya. InsyaAllah. 🙂

Alhamdulillah, ramadhan masih bersama kita. Hari ini dah ke 13, semoga tetap bertambah momentum untuk meraih sejuta kebaikan yang hadir bersama bulan penuh barakah ini. Ramadhan kali ini istimewa kerana hadirnya ketika ana dan sahabat2 satu rumah di fase clinical years, kalau tahun-tahun lalu dengan theory years masih sempat nak masak-masak untuk iftar but now macam slow skit sebab jadual yang agak padat n etc, but then its real tarbiyah for how could you manage to serve ramadhan well in the end. Subhanallah, moga Allah berikan kekuatan untuk beribadah dengan sepenuh hati di bulan yang penuh segala kebaikan di dalamnya.

Almost 2 weeks ana menyambut ramadhan di paeds dept, alhamdulillah rezeki dapat makan food provided by hospital. Almost setiap hari iftar dan sahur di hospital, really new experience need to adapt quickly. Awalnya janggal, i wanted to pray terawih together with roomates at mosque near to my home and did cries several time but Allah knows best. Tarbiyah dan ditarbiyah sepanjang 2 weeks, subhanallah… Paeds banyak mengajar erti kesabaran dan kecekalan. plus ana masuk paeds with the only one Msian and from my univ, memang keluar dari comfort zone and totally out of range, but alhamdulillah Allah permudahkan segalanya. Setelah kesusahan hadirnya kesenangan. Alhamdulillah. MasyaAllah Tabarakallah. Melihat wajah2 babies yang comel2 belaka sangat2  mendamaikan hati dan menyejukkan jiwa. Subhanallah. 😀 Berkat ramadhan juga, alhamdulillah ana dah lulus melewati paeds dept, Alhamdulillah Rabbal Alameen, segala puji dan syukur hanya kepada Allah swt. Sungguh Dia Maha Pemberi Rezeki. Alhamdulillah ana dapat penguji yang baik dan sangat humble down to earth, soft spoken. Alhamdulillah dia tanya apa yang ana tahu + a bit logical questions. Alhamdulillah, Allah hadirkan ilham untuk menjawabnya, tak blank… tawakal to Allah swt the result, may it flies with colours… 🙂 ameen.

InsyaAllah, jika ada kesempatan ana update the feels being in paeds dept. 😀

Not too late, Ramadhan Kareem everyone! Its half way to go, speed up! 🙂

Selamat beribadah di bulan yang penuh barakah ini, moga kita tergolong dalam kumpulan yang mendapat kebaikan yang hadir bersamanya. Ameen.

Wallahualam.

Perjalanan

Aku tidak memiliki apa-apa selain yang KAU beri,

Apabila KAU sembunyi, aku selalu menjadi fakir,

Apabila KAU mewujud, aku sangat senang dan setia,

Hanya KAU yang ku pilih, diantara segala isi dunia,

KAU jualah penyebab gembira atau sedih di hati,

Dalam diri ini ada duri dan ada mawar,

Kucium bau mawar lalu kucabut semua duri.

ya Allah, permudahkanlah urusan duniaku demi akhiratku untuk sebuah kemenangan meraih reda-MU…

p/s:  exam just around the corner, doakan kami di bahagian interna (penyakit dalam) sekarang. 🙂

Perjalanan pertama di medan baru

Bismillah ArRahmaan ArRaheem,

Assalamu’alaykum warahmatullahi wa barakaatuh,

Alhamdulillah, masih berkesempatan untuk update di blog ini dengan masa yang sedikit terluang. Apa khabar sahabat-sahabat yang dikasihi kerana Allah? Semoga kalian sentiasa dinaungi dengan hidayah dan petunjuk serta kasih sayang Allah swt.

Janji kepada sahabat untuk menceritakan pengalaman clinical year di bumi Wali Songo ini masih tersemat di kalbu cuma masa yang sedikit menghimpit di tambah dengan internetnya yang tidak sepantas di bumi Shamrock 😉 menghambat penulisan di sini. Apapun ana harap coretan kali ini sedikit sebanyak melunaskan apa yang terpatri. Moga ada ibrahnya dari pengalaman yang tak sebanding dengan berlian ini, insyaAllah. 🙂

Alhamdulillah, department pertama ialah bahagian kulit dan kelamin (baca: KulKel). Untuk team ana seramai 15 orang, yang mana boleh consider agak ramai juga la. Alhamdulillah, bila ramai dalam team, nanti jadual oncall (baca:jaga) akan berkurang. KulKel ada 4 minggu rotation. Minggu 1 jadual oncall 3x seminggu, minggu 2 oncall 2x seminggu, minggu 3 oncall 1x seminggu dan minggu 4 no oncall sebab dah masuk exam week. Yang bagusnya masuk awal KulKel is kita boleh belajar nak oncall untuk hidup di zaman clinical years di sini. Tak banyak sangat yang nak dilakukan time oncall. Basically kita akan ambil vital signs patient setiap pagi after subuh dalam pukul 5.45pagi. Vital signs (aka T.N.P.S) = blood pressure, temp, heart rate, breathing rate.

Apa yang best dengan bahagian KulKel?? Before masuk dept ni, dah banyak cerita yang ana dengar tentang ‘keistimewaan’ KulKel ni, rasa excited dan ‘gerun’ juga nak masuk. Apapun proses untuk belajar berhadapan dengan manusia harus dikuasai oleh seorang doktor. Doktor bukan deal dengan machine tapi dengan manusia yang ada pelbagai bentuk reaksi dan sudut untuk bertindakbalas. Alhamdulillah, rasanya preparation membetulkan persepsi dan mind setting telah dilakukan lama sebelum sampai sini lagi. Syukran jiddan untuk murabbi dan sahabat2 yang bersama ketika mula mengenal erti Islam sebenarnya. Its really sparks! 🙂

Dari mana ya ingin dimulakan?

Yang pertama sekali ialah pertemuan dengan Dr Rahman aka dr Rambo (baca: Rahman Botak jadi nickname Rambo). Dr ni dah pangkat senior doktor with phD, mostly high respected among specialist Kulit dan Kosmetik di Indonesia kot, wallahualam. Dr ni menggunakan bahasa yang sesuka hati dipakai untuk semua benda hidup (baca: manusia, binatang, haiwan n etc). Kata-katanya ada kala memuji pedas lagi menghiris, ada kala menghina lagi mengutuk dan ada kala jujur dan ikhlas mendoakan. Wallahualam. Sebelum melangkah ke pertemuan dengannya, memang banyak cerita yang ana dengar dan semuanya yang persepsi buruk. Ada yang menangis selepas pertemuan dengannya sebab kena kutuk dan hina. Walaupun begitu, dalam hati tetap ana doakan moga-moga mood dr Rambo pada pagi tersebut untuk pertemuan team kami ini baik dan bagus untuk kesihatan beliau dan kami jua. 🙂

Dan, alhamdulillah. Pada kiraan ana (baca: tidak termasuk semua ahli team), mood dr Rambo baik untuk pertemuan kami. Mungkin saja dia tidak mengata yang bukan2 pada ana. 🙂 Boleh jadi juga tidak menggunakan bahasa yang agak kasar dan menghiris untuk kami mungkin juga sebab pada petangnya dia akan berangkat ke jakarta memenuhi jemputan dinner bersama menteri di jakarta (inipun ana dengar dari perbualan telefon yang dikuatkan suaranya di depan kami). Mungkin sahabat2 tertanya macamana agaknya bahasa yang digunakan oleh beliau. Sebenarnya bila ana fikir2 balik, semuanya lucu-lucu dan bila kami berbual mengenainya membuah tawa sahaja. Macam masuk telinga kanan dan keluar balik telinga kiri. 😀

“Kenapa rambutmu kusut sekali. Kayak ndak mandi pagi tadi. Keluar kau, perbaiki rambutmu lalu masuk kembali!”

“Hey kau, ngak usah senyum2, kau fikir kau cantik senyum2 begitu. Jelek sekali kau, ngak usah senyum2!”

“Aku campak keluar tingkap kau!”

“Pergerakan tanganmu itu mengganggu konsentrasiku. Aku campak air ini!”

Bila dimuhasabahkan kembali, apa yang ditegur adakalanya betul. Perwatakan seorang doktor mesti kemas, tidak selekeh dan asal-asal saja. Berfikiran positif, rasanya bila melapangkan dada, no hard feeling dengan dr Rambo. 😀 Nasihat untuk teman2 yang bakal menyusul ke KulKel; prepare yourself to your up best performance in term of appearance (oh, bukan solekan nanti tak pasal2 kena hina nak mengorat dia pula), just be yourself! Jaga akhlak dan taqwa, itu membezakan penilaian kita terhadap orang dan insyaAllah orang terhadap kita juga, insyaAllah. 🙂

Kita pergi ke bahagian yang best dalam bahagian KulKel ni pula. Doktor resident (baca: yang sedang ambil master) sangatlah baik dan helpful. And tak lupakan ada juga senior doktor yang baik sangat dan tak besar kepala sangat dengan pangkatnya. Ada prof yang suka malaysian. Contohnya prof Dali. He spoke english with me and i’m a bit surprised but alhamdulillah, thanks prof made me relieved. 🙂

Thanks to dr resident yang bertindak as gabenor co-ass (baca:ketua kepada clinical students) yang baik hati memberi keizinan kepada ana untuk pergi menjemput Tun Mahathir di airport dan menghadiri sesi pertemuan dengan Tun Mahathir. It almost impossible untuk department lain untuk tidak hadir waktu bekerja, silap2 haribulan kena turun minggu (baca: tambah waktu bekerja selama seminggu). Alhamdulillah, rasanya Allah banyak melapangkan jalan untuk ana menikmati masa clinical years dengan penuh hikmah. 🙂

Doktor pembimbing untuk refarat (baca: mini thesis) juga sangat baik and a bit pemalu. Mula-mula ana dapat namanya dr Chairil Anwar, tak kenal, yang mana satu, baik ke tak ni. Tak ramai dr lelaki dalam bahagian KulKel, tak susah untuk mengenali dan mengecamnya (part of it, they say he’s the most handsome). Bila jumpa, ya, dia sangat baik dan sopan serta pemalu, alhamdulillah, syukur sangat dapat pembimbing yang baik. Thank you Allah. Handsome? (subhanallah, ciptaan Allah mesti ada kebaikan padanya). Nanti masuk KulKel tengok la ye. Hehe. Tengokla kalau ana ada kesempatan untuk upload gambar discussion ke. 🙂

Cerita tentang pesakit pula ya. Pernah satu hari ni ana follow up patient. After solat subuh, dalam 5.30 am, ana dengan sahabat minta izin dengan patient untuk ambil vital signs. Pakcik ni sakit kusta reaksi reversal. Dah lama pakcik ni sakit kusta dan selesaikan pengubatan asas dan timbul balik. Setelah selesai ambil vital signs pakcik ni, isterinya yang setia menanti berbual dengan kami. Kami yang first time oncall and belajar ambil vital signs ni memangla kekok. Tapi alhamdulillah, ok je.

“Udah turun panasnya ya dr?”tanya isterinya.

“Ya, udah bu. alhamdulillah. Nanti bapak ngak usah lama2 di sini, bisa pulang ndak lama lagi ya pak.”

“Saya mandikan bapak tadi dr, dia mau mandi kerna dia emangnya tiap2 malam itu solat tahajud terus, ndak pernah tinggal dr. Ndak enak kalau solat ndak mandi dr. “bicara isterinya.

Terpegunnya ana. Subhanallah. Tiap-tiap malam bangun solat malam walau dengan keadaan yang agak lemah terbaring. Sungguh pakcik ini kental semangatnya.

“Ya, bu. Bisa juga ibu sapukan aja dengan kain yang basah pada badannya bapak. Ndak usah bapak yang repotin mau ke kamar mandi. Solat malam itu menenangkan hati, insyaAllah ndak lama bapak di sini. Bisa sembuh dan kembali ke rumah.”

Dia senyum memandang kami. Penyakit sudah lama. Hampir dia cacat kekal, tangannya sedikit bengkok merapat ke dada. Hanya terbaring di atas katil.

Ya Allah, pada pakcik yang menghidap kusta ini terdapat hikmah yang besar untuk kami yang segar-bugar dan sihat walafiat ini!

———————————————————

This coming monday insyaAllah entering week 3rd. Doakan ana ya sahabat-sahabat. Nanti kita share cerita yang lebih mengesankan nurani lagi. Ana ada refarat yang masih belum selesai lagi. Doakan ya. Sungguh doa kalian memudahkan perjalanan ana di sini, insyaAllah. 🙂

Sesungguhnya terdapat banyak hikmah untuk dikutip dari perjalanan kehambaan yang singkat di zaman clinical years ini. Moga hati kita selalu dibajai dengan iman dan taqwa. Doakan ana ya sahabat-sahabat!

Wassalam.

Salam sayang.

Nota Kecil di Buku Baru

Kerdip cahaya-Mu sejenak

melunak gersang atmaku

sepercik hidayah-Mu singgah

terangi denai kehambaanku

yang tumpah pada kesegalaan-Mu.

Ya Kekasih yang hampir, temanilah aku

dalam renungan yang menyamankan amalan

betapa inilah pelajaran penuh rahsia

mengajar menimbang sekeping dunia

dan sebutir tasbih

pada neraca maknawi yang sama.

Tuhan,

izinkan kuhirup dinginnya

rezeki ruhi yang harum dalam hijrah ini

kutulis asma-Mu pada lidah

moga ihsan menjalar di segenap urat nadiku.

Srikandi Abu Bakar,

17 Muharam 1431H