Melangkah jauh

Bismillah ArRahmaan ArRaheem,

Assalamu’alaykum warahmatullahi wabarakaatuh,

 

Alhamdulillahi Rabbal ‘Alameen, segala puji dan syukur hanya kepada Allah swt. Alhamdulillah ‘ala kulli hal. Masih diberi nikmat peningkatan umur, masih dikekal nikmat Islam & Iman. Ana doakan semoga sahabat seperjuangan juga sentiasa dirahmati Allah swt, dikurniakan ketenangan dan kebahagiaan dalam meniti kehidupan.

Alhamdulillah, di ambang Awal Muharam tiba, semuanya dipermudahkan Allah. Hati yang selalu dibajai dengan kesabaran dan kesyukuran membuahkan ilmu dan amal yang menyejukkan jiwa. Alhamdulillahi Rabbal ‘Alameen. Terasa dekatnya hidayah Allah buat jiwa yang dahagakan kasih sayang-Nya. Alhamdulillah. Allah ArRahmaan ArRaheem sentiasa mencukupkan setiap yang dirasakan sedikit cuma. Subhanallah. Indeed, thank you Allah for everything! I’m blessed.

Coretan kali ini buat tatapan sahabat2 yang dikasihi,

Ana sekarang di penghujung bahagian Public Health, satu department yang agak lengang dan tidak begitu memenatkan atau kata lainnya tidak ‘busy/hectic’ seperti department lain. No oncall. Alhamdulillah.🙂 Untuk lulus di bahagian ini harus melepasi ujian dengan 3 orang penguji/examiners. Alhamdulillah, aturan Allah begitu indah dan cantik. Doktor yang menguji ana ialah 1 perempuan dan 2 lelaki. Doktor yang perempuan ni  agak ‘strict’ dalam ujiannya, and most of people say ‘be careful and study smart to get exam with her’ mode when i asked how to deal with her. And alhamdulillah yesterday, i’m done with her!😀 . Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar! Thanks to other friends yang sangat membantu untuk dapat markah yang baik, 90%.  Syukur alhamdulillah. I think i didn’t help that much but alhamdulillah we all did it great. Hehe.🙂 Tinggal lagi 2 penguji untuk dihadapi. Semoga Allah permudahkan jalannya juga. InsyaAllah. Doakan ana ya sahabat2. Even public health ni macam biasa2 je tapi impactnya sangat besar dalam dunia kesihatan.

Doktor perempuan yang menguji ana ni ialah ex-Melbourne Univ postgraduate. She just came back here early 2008  if i’m not mistaken. See how she can be so full of manner and strictly like they said?🙂. Horizon of her thinking and way seeing things are widened by being outside Ind*nesia and i enjoyed myself talk and hear  to her stories. When she told us the Melbourne stories, they remind me of my dear friends down there. Oh, I miss you dear sisters!

Public Health atau Kesihatan Masyarakat ialah ilmu yang mengkaji distribusi  penyakit dan determinan-determinan tentang suatu penyakit serta faktor-faktor yang menyebabkan penyakit itu terjadi. Ada epidemiology, surveillance and etc. Bila berada dalam horizon kesihatan masyarakat ni, kita akan membuka mata seluasnya melihat begitu banyak masyarakat yang mempunyai tahap pengetahuan yang berbeza tentang sesuatu penyakit dan cara mereka menghadapinya. Ada orang yang cukup bagus tentang ilmu kesehatan dan kebersihan, ada yang kurang malah tidak tahu.

Seperti kata doktor penguji perempuan tersebut, ‘ This field made us down to earth, we know people from the very low level and top level and what makes they difference and it will sparks us to behave well no matter who are we…’ lebih kurang macam tu la ayatnya but she’s not speaking english all the time.🙂

Ini mengesankan ana. Indeed. Kita berbicara tentang whole thing, dunia kesihatan tidak hanya melibatkan pesakit yang kaya dan mampu untuk melakukan pembedahan yang mahal2 seperti memakai ‘cincin’ di pembuluh darah ke jantung and etc, dr can suggest option that costly to patient but how many patient can afford that actually? Terdapat begitu ramai pesakit yang miskin dan hanya cukup makan, apatah lagi di negara ini yang semuanya harus dibayar oleh pesakit termasuklah jarum dan cairan infuse! See how grateful people at Malaysia, they don’t have to think how much infuse set cost them.

I can’t say much the environment at Malaysia but here, the specialists (doktor pakar) a bit different. Suasananya terasa sekali apabila kalian berada di dekat horizon specialists, you just have to stand still. Most of them humble but mostly a bit ‘feel good’ with themselves. Respect for them actually didn’t come from the heart, it is an obligation, like a hidden rule, you just have to respect… hehe. Kadang-kadang tengok muka doktor2 pangkat bawah ni kesian pun ada, tertunduk-tunduk macam hormat sangat2 la kat specialist tu. Taktahu hormat atas dasar apa! oh, sungguh kesian! Yes i know, we have to respect but cara mereka respect ni kadang-kadang terlebih-lebih.  Sepertinya terlalu memuja, bukan pada kebiasaannya. Di negara ini, mereka begitu mementingkan status dan darjat. Banyak faktor X yang boleh mempengaruhi hidup anda di sini. Jika anda adalah anak orang kenamaan dan berduit, you’ll be highlighted and mostly you can do whatever you want,  like one of my friend said, “everything is possible in Ind*nesia!”.  Sungguh mendalam maknanya duhai sahabat. Wallahu’alam.

Sesungguhnya muhasabah berada di bahagian Public Health ini begitu banyak. Biarpun muhasabahnya bukan ke arah medicine evidence-based tapi lebih ke arah medicine attitude-based-to-be, ana tetap bersyukur kepada Allah swt kerana membuka mata, hati dan fikiran untuk melihat lebih jauh dan tidak memandang remeh kepada perkara kecil, bi iznillah. Terima kasih dan sejuta penghargaan kepada sahabat2 yang bersama-sama mengharungi bahagian ini iaitu Azzahra dan Intan. Both of you are just wonderful friends and  beautifully color my life, kalau tak memang akan jadi macam sesetengah yang mereka cakap tentang Public Health ni kan!😛 . Semoga Allah menjadikan kita doktor yang solehah dan berakhlak mulia, melebihkan akhirat dan insyaAllah dunia akan mengiringi bersama. InsyaAllah. Alhamdulillah ya Allah. I’m truly blessed.😀

 

Ya Tuhan kami, berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempunakanlah petunjuk yang lurus bagi kami dalam urusan kami…[18:10]

 

I want to share with you this things from a wonderful friend. May it helps you to be a smart and skillful one! InsyaAllah. Enjoy!

May Allah swt, The One that we live for always be with us, insyaAllah.🙂

 

Wallahu’alam.

 

STUDY SKILLS

  1. Find your own quiet place where you can concentrate on your homework.
  2. Sit in a comfortable chair (not too comfortable, though or you could end up asleep).
  3. Avoid distractions like the TV and try to ignore the telephone. Your friends can leave a message!
  4. Play quiet background music. It might help you stay focused.
  5. Study with a friend or a group of friends. Compare notes and ask each other questions.
  6. Know your learning style and study in a way that best matches it.
  7. Take short but frequent breaks.
  8. Relate what you’re studying to things you already know. This helps you remember information more easily.
  9. Start with the most difficult tasks or assignments to focus maximum brainpower on the toughies. Then move on to the easier tasks.
  10. Plan to spend more time (not less) on the subjects that are harder for you.
  11. Focus on the quality of your study time. It’s much more important than the quantity.
  12. Get into the habit of studying every day.
  13. Determine your best study time and plan to study at that time every day.
  14. Think of homework as practice, not work. It takes practice to get better at sports or music or cheerleading. School is the same.
  15. Ask questions if you’re not sure about something. Asking questions is one of the most effective ways we learn!
  16. After each study session, try to recall the main points and as many details as possible.
  17. Reward yourself when you’re done. Plan a fun activity or just relax.

ORGANIZATIONAL SKILLS

  1. Use outlines, charts, or flashcards to help you organize and learn new material. You’ll be reviewing the material as you make these tools. And, you’ll have them to use later when it’s time to study for tests.
  2. Create a planner to keep track of homework assignments, tests, and projects. Write in your planner every day so it becomes a habit!
  3. Organize your notes and homework assignments by subject in separate notebooks and folders.
  4. Keep a “To Do” list. Write down things you need to do. Then decide what you need to get done right away and what can wait until later.

TIME MANAGEMENT SKILLS

  1. Plan ahead and stick to a schedule.
  2. Decide what you want to accomplish and how long you will spend on each subject or assignment.
  3. Break your workload down into manageable chunks.
  4. Don’t procrastinate (that’s a big word that means putting things off).
  5. Be aware of things that distract you or waste your time, and keep them to a minimum.

TEST TAKING SKILLS

  1. Ask what type of test you’ll be taking (essay, multiple choice, true/ false, matching, etc.). It’s likely that test questions will be similar to homework you have done.
  2. Don’t cram. It’s OK to spend extra time studying but don’t try to learn everything in one night.
  3. Get plenty of rest the night before test day.
  4. Don’t panic. If a question is too hard, skip it and come back to it later.

NOTE TAKING SKILLS

  1. Focus on the main ideas. Don’t try to write down everything the teacher says.
  2. Use your own words.
  3. Keep your notes organized. They will be as important as the textbook.
  4. Review your notes every day. This will make things easier to remember when it’s time to study for the test.

STRESS MANAGEMENT SKILLS

  1. Don’t sweat the small stuff. Prioritize your activities and focus on the most important ones.
  2. Exercise. It takes your mind off things that are bothering you.
  3. Take care of yourself. Eat right and get enough sleep.
  4. Avoid drugs and alcohol. They do not reduce stress—they hide it.

 

 

Wassalam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s