Sabar itu Mahar

Bismillah Ar Rahmaan Ar Raheem,

Assalamu’alaykum warahmatullahi wabarakaatuh,

Alhamdulillahi Rabbal ‘Alameen, segala puji dan syukur hanya kepada Allah swt, alhamdulillah atas segala nikmat iman dan islam yang Allah kurniakan hingga ke detik ini. Tanpa nikmat iman dan islam tiadalah bermakna kehidupan seharian di alam fatamorgana ini.  Semoga kasih sayang Allah swt sentiasa melimpah ke atas kita semua.  Dengan kedatangan ramadhan, menimbun rahmat dan keampunan Allah swt untuk hamba-Nya yang sentiasa berusaha menjadi mukmin yang bertaqwa. Mudah-mudahan juga Allah swt sentiasa menetapkan hati kita di atas jalan-jalan tarbiyah kerana sesungguhnya proses ini proses yang panjang, yang berliku di mana tidak ramai manusia yang sanggup bersabar dengannya. Semoga Allah tetapkan hati kita untuk cinta pada tarbiyah harkiyah ini…insyaAllah.

Apa khabar sahabat-sahabat yang dikasihi Allah swt? lamanya ana menyepi dan membiarkan blog ini bersawang ya… afwan jiddan, keterbatasan internet dalam 2-3 bulan ditambah dengan siklus clinical year merupakan cabaran yang harus ditempa. Alhamdulillah ada hikmahnya dengan cabaran yang Allah hadirkan. Proses tarbiyah dan  muhasabah yang panjang, semoga Allah hadirkan kekuatan dan ketenangan bersamanya. InsyaAllah.🙂

Alhamdulillah, ramadhan masih bersama kita. Hari ini dah ke 13, semoga tetap bertambah momentum untuk meraih sejuta kebaikan yang hadir bersama bulan penuh barakah ini. Ramadhan kali ini istimewa kerana hadirnya ketika ana dan sahabat2 satu rumah di fase clinical years, kalau tahun-tahun lalu dengan theory years masih sempat nak masak-masak untuk iftar but now macam slow skit sebab jadual yang agak padat n etc, but then its real tarbiyah for how could you manage to serve ramadhan well in the end. Subhanallah, moga Allah berikan kekuatan untuk beribadah dengan sepenuh hati di bulan yang penuh segala kebaikan di dalamnya.

Almost 2 weeks ana menyambut ramadhan di paeds dept, alhamdulillah rezeki dapat makan food provided by hospital. Almost setiap hari iftar dan sahur di hospital, really new experience need to adapt quickly. Awalnya janggal, i wanted to pray terawih together with roomates at mosque near to my home and did cries several time but Allah knows best. Tarbiyah dan ditarbiyah sepanjang 2 weeks, subhanallah… Paeds banyak mengajar erti kesabaran dan kecekalan. plus ana masuk paeds with the only one Msian and from my univ, memang keluar dari comfort zone and totally out of range, but alhamdulillah Allah permudahkan segalanya. Setelah kesusahan hadirnya kesenangan. Alhamdulillah. MasyaAllah Tabarakallah. Melihat wajah2 babies yang comel2 belaka sangat2  mendamaikan hati dan menyejukkan jiwa. Subhanallah.😀 Berkat ramadhan juga, alhamdulillah ana dah lulus melewati paeds dept, Alhamdulillah Rabbal Alameen, segala puji dan syukur hanya kepada Allah swt. Sungguh Dia Maha Pemberi Rezeki. Alhamdulillah ana dapat penguji yang baik dan sangat humble down to earth, soft spoken. Alhamdulillah dia tanya apa yang ana tahu + a bit logical questions. Alhamdulillah, Allah hadirkan ilham untuk menjawabnya, tak blank… tawakal to Allah swt the result, may it flies with colours…🙂 ameen.

InsyaAllah, jika ada kesempatan ana update the feels being in paeds dept.😀

Not too late, Ramadhan Kareem everyone! Its half way to go, speed up!🙂

Selamat beribadah di bulan yang penuh barakah ini, moga kita tergolong dalam kumpulan yang mendapat kebaikan yang hadir bersamanya. Ameen.

Wallahualam.

2 thoughts on “Sabar itu Mahar

  1. assalamualaikum…

    maisarah:) lama tak dgr khabar? moga segalanya dipermudahkan buatmu sahabat;)

    Mai balik msia ke tahun ni?:)

  2. Waalaikummussalam wbt,

    Dania! begitu rindu pada enti🙂

    Alhamdulillah ana bil khayr, alhamdulillah semuanya baik2 belaka di sini. moga sahabat2 di sana juga begitu. Ameen, moga kita semua dipermudahkan urusan di negeri masing2 untuk mencari keredaan Allah.🙂

    Ana balik insyaAllah tahun ni cuma tak balik untuk aidilfitri kali ini…:(

    Enti kat msia ke ni? sempatla jumpa hazirah…lama sahabat2 eire cuti rasanya…bestnya!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s