Di ambang lembaran baru

       Assalamu’alaykum warahmatullahi wabarakatuh,

flowers003.jpg

       Alhamdulillahi Rabbal ‘Alameen, syukur kepada Allah mengilhamkan saya untuk mencoretkan sesuatu di sini. Moga dipelihara Allah segala isinya. 

       Di ambang lembaran baru ini pelbagai yang bermain di fikiran saya, period untuk saya beradaptasi dengan situasi yang belum pernah saya kecapi, period untuk bermuhasabah diri dalam mendaki langit kehidupan, merenung kejadian diri dan sekeliling dalam mengetahui makna sebenar hubungan seorang hamba dengan Ilahnya. Peluang menimba pengalaman di negara orang dan belajar memaknakan sebuah kehidupan dalam konteks sebagai muslimah sebaik mungkin.  

       As I grow older and perhaps grow wiser, I’m always looking the meaning of life at different angles to get better view and understanding, alhamdulillah hanya dengan izin Allah. And alhamdulillah again, sentiasa hadir rasa tenang tika memikirkan kejadian yang menimpa diri jua sekeliling. Seribu hikmahnya yang tidak saya terfikirkan selama ini. Hanya mengundang tangisan keinsafan dan taubat padaNya mengenangkan betapa lekanya diri ini dengan fatamorgana dunia. Kadang saya terleka dan teruji sifat-sifat mahmudah dan mazmumah dalam diri yang akhirnya memenangkan yang hak dan menjauhkan yang batil. Maha suci Allah! Syukur setingginya saya panjatkan hanya kepada Allah mengilhamkan dan menenangkan hati dan perasaan saya apabila diuji. Ya, tika terasa hangatnya, ada dingin saat menyebut namaNya, terarah segala rasa! Alhamdulillah peluang untuk berbaik sangka dengan Allah dan semakin yakin dengan segala janji Allah yang terdapat di dalam kitab Allah mahupun disampaikan oleh kekasihNya, Rasulullah saw. 

       Semakin saya mendalami apa yang saya tahu, semakin sukar untuk saya tafsirkan apa yang bermain di fikiran jua di hati. Apatah lagi jika ingin ditulis, seakan payah sekali. But insyaAllah, if Allah dah tentukan untuk saya terus menulis, insyaAllah saya akan menulis biarpun hanya sebaris ayat, sepatah perkataan. Moga ianya jalur rahmat Allah disampaikan melalui saya untuk anda jua dari anda untuk saya. Ameen, insyaAllah. Mungkin saya boleh menyumbang untuk buku GKLN keluaran seterusnya, hehe😀, insyaAllah. Bi iznillah. 

       Say (O Muhammad ): “Verily, My Salât (prayer), My sacrifice, My living, and My dying are for Allâh, the Lord of the ‘Alamîn (mankind, jinns and All that exists). [Al-An’am:162]            

       Tadarus usrah sudah mencecah usrah Al-An’am dan menghampiri ayat 162. Ayat yang selalu dibacakan ketika awal solat. Ayat ini special dan begitu bermakna pada saya kerana ada kisah di sebaliknya. Ketika saya di Form 4, ketua dorm saya mencadangkan kami meletak slogan ‘sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah’. We agreed and made them in colors paper with big size and tampal pada dinding yang near to the wall. Compare to dorm lain, slogannya berbunyi ‘Never let the spirits dies’ and etc, which are not really prone to Islamic,😉 . Our dorm also got asma ul husna; Arabic and the meaning. Complete 99 names decorated the upper wall. Very wonderful, every night before sleep we recite Al-Mulk and 99 names of Allah, sometimes mendongak kepala ke atas🙂. Memang rindu sangat dengan kehidupan sekolah menengah. Alhamdulillah pengalaman yang Allah berikan tak terbeli dengan wang ringgit. 

       Tika mengulangkaji tentang ayat ini untuk pengisian usrah, ada gentar dan getar pada hati saya, disangkakan saya mampu menahan diri dari merembeskan air mata lagi, namun akhirnya saya menangis hingga ke solat dhuha. Apabila melafazkannya, mengalir satu arah dari hati ke minda, seolah sel-sel neuron saya memberikan respons di seluruh badan. Terasa apabila menyebut ayat ini seperti membuat satu perjanjian dengan Allah yang tidak akan saya ingkari namun sebaliknya selalu saya terleka dan melampauinya. Bagaikan saya tersedar dan terlupa kemudian tersedar dan terlupa kembali. It keeps repeating which hurts me most. Banyak perkara yang saya tahu sejak kecil yang selalu saya lekakan. Bukan tidak tahu, saya tahu, bukan tidak pernah dengar, saya pernah dengar. Bukan tidak mahu, saya mahu. Bukan tidak mampu, saya kadangkala mampu jua :(  

       Namun hakikatnya, saya terleka dan terlupa. Thats hurt. Deeply cut. But again, there are all signs of mercy from Allah for me. Mengingatkan saya lagi dan lagi dan lagi bahawa diri hanya hamba. Allah selalu mengingatkan saya even berkali-kali saya lupa. Thus, I can’t just slip and falling away, bi iznillah. Allah mengingatkan saya dengan pelbagai cara that sometimes lambat untuk saya pick them up, ighfirly ya Allah. I am proud with my parents, even they are not ustaz and ustazah but I think they were for me :)  Alhamdulillah ya Allah. That’s one thing I can’t pay for even with my own life. The love no boundaries and regulations. They are beyond price. I am proud for my siblings who are very caring, loving and understanding. That’s my blood relationship which no one can replace. The love extremely sweet. I am proud for my family including nenek and tok ayah, mak cik2 and pak cik2 and etc that are most wonderful and understanding for me and I am very grateful to be part of the big family. They are particularly kind and such good team players to go ahead. On the other hand, I am proud with my dear sahabahs as wonderful comrades, to hear all my ups and downs, lighten me up with those kind remembrances. To keep me on the right path, keep asking about mad’u and da’wah and ring a bell on these things.🙂  Alhamdulillah ya Allah. They are most significance. I can’t afford to buy this bond of ukhwah lillahi Taala. Not to forget, dear ikhwah and akhawat, whom I know very little and they know me also in little [I guess], but keep remind me and take a good care of myself with those warm wishes and du’as and etc which no confines to explain. Alhamdulillah ya Allah, again, I am very grateful for these.  

       Above all, I don’t have the right words to describe them at all; just to let they know how much they are meaning to me. Even I know some of them might not read my post here but that’s not a matter🙂. My love would never amend insyaAllah. Selagi Allah izinkan saya untuk menyayangi mereka seperti menyayangi diri sendiri malah lebih dari itu dan selagi Allah izinkan mereka untuk menyayangi saya seperti diri sendiri ataupun lebih dari itu, bi iznillah, our love would grant us Jannah insyaAllah. Moga Allah permudahkan segala urusan antum, moga apa jua yang kita lakukan di berkati dan di rahmati Allah sentiasa. Ana akhafullah wa ana uhibbukum fillah, insyaAllah. Allah knows best and I believe in Allah! InsyaAllah.

 Ameen.  

Wallahu’alam.    

7 thoughts on “Di ambang lembaran baru

  1. assalamualaiku…ukhti..kiranyer lame jgkx contact anti..mogenye sentiasa dibwh jagaan Allah..insyaAllah…
    teruskanperjuanganmu…

    percayelah pd semua janji2 Allah…semua janjiitu benar…ukhti..

  2. salam MAAL hijrah dik..

    salAm MUhasabah Hati Iman Niat Tawakal
    salam refOrmasi Diri…

    * nak titipkan sms yang dapat..

    masa terbahagi kepada 3
    1.masa yang telah berlalu jadi sejarah untuk jadi renungan..
    2.masa sekarang adalah pengalaman & cabaran yang perlu dihadapi
    dengan waspada
    3.masa hadapan adalah suatu harapan & impian
    oleh itu.. jadikan hari ini sebagai titik mula HIJRAh ke arah kegemilangan dakwah & tarbiyyah ISLAMi
    jiwa daie pemangkin generasi rabbani..
    salam MAAL hijrah 1429

    saat kekalahan itu bermula bila
    kamu merasa LEMAh
    dalam perjuangan & saat kemenangan itu bermula bila kamu
    MELAWAn rasa lemah -syed Qutb.

    In the Name of ALLAH,
    in ALLAH do we have faith;
    and whoever has faith in ALLAH no fear shall come upon him.

    We are content with ALLAH as Lord,
    and with Islam as religion,
    and with Sayyidina Muhammad as Prophet.

    O ALLAH, Bestow Your Blessings
    upon Sayyidina Muhammad
    as many times as the number of rain drops
    that drop from YOUR sky to YOUR earth
    from the day YOU created the earth
    till the Day of Judgement a thousand-fold a day!

    O ALLAH, grant us in this
    New Hijrah Year a great blessing
    and the ability to attain what pleases YOU.

    O ALLAH, forgive us and relent towards us;
    Truly, You are the Forgiver, the Most Merciful.

    O ALLAH our Lord, pour out on us patience,
    and make us dia (wafat) as those who have submitted to YOU,
    and raise us in the Day of Judgement in the company
    of the Prophets and the Truthful;
    Truly, You are the Most Powerful over all things.

  3. assalamualaikum ya maisarah…
    ana harapkan enti sentiasa di bwh rahmat Illahi..sama2lah kita truskan perjuangan ini, walaupun 1000 cabaran menanti di hadapan..miss u so much…miss thegood old days sgt2..terima kasih hanya kpd Allah yg telah menemukan kt semua…

  4. assalamualaikum…

    Teman,
    selalulah kau pohon
    pada Illahi,
    jangan biarkan kau jatuh lagi,
    namun jika Dia mahu menguji,
    aku pasti Dia mahu memberi
    kekuatan pada diri.

    Andai kelak kau jatuh lagi,
    kau mampu bangun dan berlari!
    Tidak mengapa
    jika kau jatuh berkali,
    jika itu memberi erti,
    memupuk cinta Illahi.

    “Berlumba-lumbalah kamu untuk mendapatkan ampunan dari Tuhanmu dan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi…” (57:21)

    p/s: bila nk sembang ngan enti nie ya? =>

  5. Salam alayk,

    Sahabat yang disayangi kerana Allah, rindu sangat2 pada antum..

    Hanya Allah yang tahu betapa hati ini nak sangat jumpa antum face to face and berkongsi cerita dan pengalaman sepuasnya, Subhanallah…

    Ana tidak lah begitu sibuk namun keadaan tidak mengizinkan buat masa sekarang, afwan ukhti hazirah, ana cuba set time untuk share dengan enti…insyaAllah moga Allah permudahkan urusan kita….

    Bertambah2 rindu hati ini bila dapat tahu antum pun tengah cuti, nak je terbang pegi sana..huhu

    Salam sayang

    😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s