Warkah dari kakanda..

Assalamu’alaykum wbt,

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih…

Ikhwah dan akhawatku yang dikasihi moga dalam rahmat Allah selalu…

alhamdulillah bersyukur ke hadrat Ilahi dengan limpah dan rahmatNya warkah ini dapat dihantar untuk tatapan ikhwah dan akhawat ..Ku layangkan warkah ini tatkala diriku merasakan kita semakin mundur dari dakwah, semakin negatif dalam iman.. semakin pasif dalam hibernasi kerana putaran gerak kerja yang meletihkan…

Ikhwah dan Akhawatku,

Wa kazalika jaa’lanakum UMMATAN wasotan litakuunu SYUHADAa a’lannas, wa yakuunar rasuulu a’laikum syaheeda.. Dan kami jadikan kamu umat pertengahan untuk menjadi saksi kepada manusia, dan rasul menjadi saksi kepadamu..

“Umat pertengahan yang dimaksudkan dalam ayat ini menghebahkan kepada diriku dan dirimu, bahwa kita adalah umat perantara yang harus menyaksikan kebenaran kepada manusia seluruhnya, sebagai tanda terima kasih kepada golongan terdahulu yang telah menyampaikan islam kepada kita.. Ayat ini menegaskan tentang tuntutan syahadatul haq, daripada diriku dan dirimu agar kita dapat terlepas dari dipikulkan dosa-dosa mereka yang tidak mahu mengesakan ALLAH dalam kehidupan..

Ikhwah dan Akhawatku,

Perjalanan yang bakal kau tempuh ini panjang, jangan sekali enta/enti berputus asa dari rahmat ALLAH.. Rasulullah pernah berpesan, “Jika di tanganmu ada sebutir biji benih, dan hari kiamat akan berlaku esok hari, maka tanamkan biji benih itu..” Kata-kata ini mengulas maknanya yang jelas.. kita harus berusaha walau dengan sebanyak mana jua harapan yang ada. Gunakan tenagamu untuk melunaskan syahadatul haq ini sebaik mungkin, walaupun esok kiamat bakal menjelang..

Ikhwah dan Akhawatku,

Ana kagum pada ikrarmu yang dahulu, semangatmu, yang ALLAHuakbar..mantap! Walaupun kita meragui kemampuan diri pada awalnya, tapi kita tidak cepat melatahi keadaan. Enta/enti yakinkan yang dirimu mampu dan akan terus mampu mengikut arusnya. Enta/enti yakin jika sekali kalian melangkahkan sederap kakimu ke dalamnya, pasti enta/enti akan memanggil dirimu untuk bersama-sama berjalan. Masakan tidak,kalian telah mengimani bahawa jaulah ini lumayan, nilaian imanmu mencongak, ganjaran cintaNYA pasti berbaloi.. kalian rindu, dan kerinduan itu menolakmu untuk bergerak mengikuti.. Bergerak, dan terus bergerak.. memutar langkah dan derap sepatu pada destinasi cinta Ilahi.. kalian izinkan arusnya membawa lari dirimu membatasi qudrah.. kalian sedar akan kehangatan cintaNYA menular ke seluruh sendi dan darah..kaliani biar ia mengalir sederas semangat moyang-moyang kita yang telah menempah tempat mereka di syurga abadi……….

Ana tahu kalian bersungut merindui bila lagi kita dapat menyusuri jalan itu bersama..berpegangan tangan sambil melantun ayat suci dan berterbangan bagai kupu-kupu yang bersinar dalam tebaran bendera agung yang menyaluti tubuh.. seperti dulu, iya..sesungguhnya ana juga tidak mahu menipu diri sendiri, ana juga merindui saat itu..rindu amat.. ana sangat bersyukur kerana ALLAH menggerakkan hatimu dan jari-jemarimu untuk bertanya khabar.. ana nampak sinar matamu setiap kali kalian mengirimkan berita, kulirikkan manis senyumku padamu dalam doa dan kerdipan mataku..Namun tika ini, ana terpaksa menyusun dengan penuh sopan dan tanpa terburu-buru, sepuluh jariku..kerana ana telah beralasan pada batasan waktu dan ketika ini, kita harus cekal sendiri! Kita harus cuba melaksanakan tuntutan iman berjauhan sementara waktu.. pasti, ALLAH Maha Agung tidak silap merencanakan ianya berlaku..kerana tanpa kebersamaan kita sekarang, kita belajar hidup sendiri..menyulam hari dalam munajat pada ALLAH.. bukankah itu yang lebih baik?

Ikhwah dan Akhawatku,

Khaulah pejuang agung, pergerakannya sendiri, catalystnya pada iman, hafazannya ayatul Quran.. ummahat kita saiyadatul Aisyah al-Humaira, saiyadatul Fatimah, saiyadatul Khadijah..mereka juga serupa kita, merasai lemah apabila iman mula yanquz.. tapi mereka membatasi ruduman iman dengan qiyamullail dan taqarrub bilLLAH..Ijlis Bina Wa Nukminus Saah! Usah kalian lupai laungan semangat dari ashab terdahulu, yang mengingatkan kita agar tidak menyusur jalan ini seorang diri. Kalian tahu bukan, serigala bergerombolan mahu mengkaburi mata kita daripada jalan ini.. syaitan menyuruh kita memilih antara toriiqul hawa’ dari toriqul syariah..Maka beruntunglah mereka yang memilih toriqu- syariah, kerana mereka senantiasa dalam rahmat dan naungan kasih ALLAH..Ana meyakini wahai ikhwah dan akhawatku, sabarmu itu pasti diganjari ALLAH dengan ketenangan, sakinah dalam perjuangan dan hulwah keimanan..banyak lagi yang harus kalian cuba langsaikan.. kalian harus meneruskan mujahadah ini agar aqidah yang diiqrarkan benar, ibadah yang dilakukan sahih.. Jerih payahmu meniti hari memikul beban daie’yah dihitung ALLAH.. malaikat raqib atid menjadi saksi..ketahuilah, bahawa kalian tidak keseorangan dalam pelayaran ini, seluruh isi langit, bumi dan segala yang berada di antara keduanya, bersamamu.. kerana dakwah ini adalah kurniaan ALLAH, ia lembut menolak ke kiri dan ke kanan, ke atas dan ke bawah..mengikut fitrahmu..

“rehat seorang daie adalah tanda kelalaiannya…’’

wallahu’alam

Salam perjuangan sahabatku fillah…

Jazakumullahu khayran katheera…

-Kakanda-

p/s: Tidak mampu membalas kata-kata kakanda ini, insyaAllah ada masa kita muhasabah diri bersama lagi ya..ingin sekali menyulam ukhwah fillah ini bersama muzakarah mengingati Allah..Adinda hanya mampu tersenyum 😉 , jauh di sudut hati terkenangkan nasib saudara di Syria 😦 …Moga Allah kuatkan mereka dengan iman yang sebenar-benar iman…mati mereka adalah demi memperjuangkan agama Allah..Ameen…~

Keimanan..
Andai matahari di tangan kananku
Takkan mampu merubah yakinku
Terpatri, dan takkan terbeli
Dalam lubuk hati
Bilakah rembulan di tangan kiriku
Takkan sanggup mengganti imanku
Jiwa dan raga ini, apapun adanya
Andaikan seribu siksaan
Terus melambai-lambaikan derita yang mendalam
Seutas rambutpun aku takkan bimbang
Jalan ini yang kutempuh
Bilakah ajal kan menjelang
Jemput rindu-rindu syahid yang penuh kenikmatan
Cintaku hanya untukMu
Tetap akan kusimpul selalu..~

Advertisements

2 thoughts on “Warkah dari kakanda..

 1. Syukran to Akhi Shah for sanad on hadith

  “Rasulullah pernah berpesan, “Jika di tanganmu ada sebutir biji benih, dan hari kiamat akan berlaku esok hari, maka tanamkan biji benih itu..” Kata-kata ini mengulas maknanya yang jelas.. kita harus berusaha walau dengan sebanyak mana jua harapan yang ada. Gunakan tenagamu untuk melunaskan syahadatul haq ini sebaik mungkin, walaupun esok kiamat bakal menjelang..”

  Sahih: Hadis dari Anas bin Malik radiallahu-anhu, dikeluarkan oleh Ahmad, at-Taylisi, al-Bukhari dalam Adab al-Mufrad – no: 479 dan lain-lain, dinilai sahih oleh Nasiruddin Albani dalam Silsilah Hadis Sahih – no 09.

  diambil dari buku hafiz firdaus..20 hujah GAH dan jawapannya..

  Jazakallahu khayran katheera ya akh, alhamdulillah 🙂

 2. assalamu’alaikum mba, afwan saya tadi baca2 blognya…subhanallah…saya terinspirasi bwt blog yg sama,,,,jazakillah…klo misalnya saya ng save gambarnya2 boleh?
  wslm…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s